In Europa worden kabelmoffen voor ondergrondse elektriciteitsdistributie na installatie rechtstreeks in de grond begraven. Wat men in de Verenigde Staten tegenkomt in met name de stedelijke gebieden, zijn kabelmoffen in ondergrondse kabelputten.

In deze omstandigheden kunnen kabel en moffen anders reageren op eventuele storingen.

Wanneer kan een storing ontstaan

Net als bij de meeste storingen in de grond ligt de oorzaak afgezien van graafschade, vaak in de kabel, de schakelaar of de kabelmof. Bij kabel moet men dan denken aan impedantie waardoor de kabel overbelast wordt en hoge temperaturen ontstaan. Storingen in de kabelmof ontstaan nog steeds voornamelijk door montagefouten, zoals het nalaten van de bruisproef of het beschadigen van de loodmantel bijv. door inzagen of onvoldoende opruwen. Kabels en kabelmoffen in kabelputten kunnen echter nog meer storingen veroorzaken.

Risico’s storing in kabelputten

Via de putdeksels kunnen vloeistoffen naar binnen komen in de vorm van brandstoffen of in de winter van gestrooide pekel. Deze vloeistoffen kunnen de kabelmoffen aantasten. Er ontstaat dan corrosievorming op de buitenmantel van de kabelmof, wat kan leiden tot luchtinsluiting/ een kabelfout.

Daarnaast is in de meeste kabelputten sprake van gasvorming door de aanwezige methaangassen en stilstaande lucht (lees luchtdruk). Wanneer een storing overgaat in deelontlading en er een vonk ontstaat dan kan dit leiden tot een explosie. Afhankelijk van de luchtdruk is er ook nog een kans dat de putdeksel hierbij naar boven komt.

Explosievrij

Amerikaanse energiebedrijven geven aan dat 75% van de putexplosies veroorzaakt wordt door dergelijke storingen in het elektriciteitsnet. Er wordt dan ook veel geïnvesteerd in maatregelen en oplossingen. Zo worden vanuit veiligheidsoverwegingen uit voorzorg metingen uitgevoerd op aanwezige gasvorming voordat monteurs de kabelput betreden.

Rol kabelmoffen

Vanzelfsprekend wordt ook gekeken naar oplossingen in de kabel en componenten. De kabelmoffen van Lovink bezitten een aantal onderscheidende eigenschappen die kan bijdragen aan een veilige en betrouwbare verbinding in kabelputten.

Ten eerste beschikken de LoviSil® moffen over een sterke mechanische isolatie, een ABS buitenmof die gevuld wordt met een 2-componenten polyurethaanhars, waardoor corrosie geen kans heeft. De elektrische isolatie wordt verzorgd door een hoogwaardig materiaal gebaseerd op siliconen. Dit medium blijft vloeibaar en minimaliseert de kans op deelontlading.

Mocht er onverhoopt toch schade optreden als gevolg van deelontlading dan vormt zich geen brandbaar koolstof maar zelfdovend silicium.

Nieuwsgierig naar deze LoviSil® techniek? Bezoek de website voor onze oplossingen of neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.