In gesprek met Fred Peters van KBK, distributeur voor Zuid-Afrika

Lovink is al jaren actief op de Zuid-Afrikaanse markt en bedrijven kiezen steeds vaker voor de  LoviSil® technologie. Na twee lastige jaren als gevolg van Covid worden de projecten weer opgepakt en zijn de vooruitzichten positief.

Net als in andere markten hebben de Covid beperkingen veel effect gehad in Zuid Afrika. Projecten en contractverlengingen werden op de lange baan geschoven. Maar achteraf gezien was het jaar 2021 minder slecht dan verwacht. We leverden LoviSil® 33 kV kabelmoffen voor een duurzaam energieproject en het staatsbedrijf ESKOM paste onze verbindingsmoffen toe voor 22 kV GPLK projecten.

In contact blijven

Onze distributeur Fred Peters, eigenaar van KBK licht toe: “Het is in deze tijd belangrijker dan ooit gebleken om veelvuldig met je klanten in contact te blijven en daarnaast te blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden.” Grote kansen liggen volgens hem in de duurzame energie sector. Hierbij heb je direct te maken met de ontwerpers en engineers van wind- en solarprojecten. Wanneer zij overtuigd zijn van de vele voordelen van de LoviSil® technologie, dan zijn opdrachten sneller te realiseren dan bijvoorbeeld bij energiebedrijven.

Total Cost of Ownership

Fred ziet dat de nieuwe generatie engineers meer openstaan voor nieuwe technologieën maar binnen grote energiebedrijven heerst nog een cultuur waarbij de aankoopprijs bepalend is. Warmkrimptechnologie wordt hier veel toegepast voornamelijk vanwege de lage aankoopprijs.

Gelukkig ziet Fred een kentering en kijken de zelfstandige  energiebedrijven zoals City of Cape Town naar de meest rendabele technologie, waarbij de totale kosten over de  gebruiksduur van de verbinding leidend zijn. “We doen al veel jaren naar volle tevredenheid zaken met City of Cape Town en de LoviSil® verbindingsmoffen functioneren storingsvrij in hun netten.”

Toekomstige projecten

De overheid in Zuid Afrika heeft grootse plannen aangekondigd voor duurzame energieprojecten. De ambitie is 500 MW te realiseren in wind- en solarprojecten. De meeste projecten zullen op industriële schaal gerealiseerd worden in afgelegen gebieden. “Dit heeft tot gevolg dat er veel nieuwe infrastructuur aangelegd moet worden om de energie te distribueren naar de stedelijke gebieden. Een mooie kans voor Lovink om te zorgen dat we voorgeschreven worden in deze projecten” aldus Fred.

Daarnaast start de Gemeente Kaapstad dit jaar met de realisatie van een fly-over op een belangrijk verkeersknooppunt, waarbij een bestaand onderstation moet worden verplaatst. Hiervoor zullen veel kabels moeten worden verlegd. Verwacht wordt dat zij zullen kiezen voor betrouwbare en duurzame partners. “Het imago van Lovink in Zuid Afrika is zeer goed, we werken samen met grote aannemers zoals CBI die de LoviSil® kabelmoffen graag toepassen vanwege de hoge betrouwbaarheid en de bescherming tegen vochtindringing. Hier kan geen enkele andere mof aan tippen.”

Montagevriendelijk

“Maar laten we vooral de monteurs niet vergeten” voegt Fred toe. LoviSil® biedt een groot voordeel als het aankomt op montage: “vloeibare siliconen dringen door in alle holtes in de binnenmof en zorgen voor een perfecte isolatie van alle onderdelen. Niet voor niets wordt de vloeibare siliconen techniek een ‘vergevingsgezinde’ technologie genoemd.”

Tot slot laat Fred weten heel tevreden te zijn met de ondersteuning vanuit Lovink. Hij ervaart korte lijnen naar de verkoop- en techniekafdelingen. Daarnaast is hij trots op de productverbeteringen die Lovink keer op keer doorvoert. Hij kijkt uit naar een actief jaar met veel kansen en successen voor Lovink Enertech.