Tijdens het onlangs gehouden INMR World Congress in Tucson (VS) heeft Lukasz Chmura, Product Development Engineer bij Lovink Enertech, een paper gepresenteerd over de toekomstige uitdagingen voor kabelgarnituren in middenspanningsnetten.

Het 3-daags congres dat elke twee jaar in een ander land wordt georganiseerd, richt zich op boven- en ondergrondse energiekabels en onderstations. Dit jaar lag de nadruk op kritieke componenten waaronder kabelmoffen en eindsluitingen. De juiste selectie van deze belangrijke componenten is een bepalende factor voor betrouwbaarheid, onderhoud en veiligheid. Op het programma stonden meer dan 100 papers van sprekers uit de hele wereld, afkomstig van energiebedrijven, universiteiten, fabrikanten en testlaboratoria.

Toekomstige uitdagingen kabelgarnituren
De toenemende inzet van duurzame invoeding leidt tot een stijging van harmonische. Om de energiestroom van duurzame bronnen te faciliteren worden transmissie-regelaars ingezet. Deze zijn uitgerust met hoogfrequente schakelaars en veroorzaken harmonische in het elektriciteitsnet. Deze fenomenen beïnvloeden de kwaliteit van de kabelgarnituren en zijn een zorg voor de energiebeheerders.

Lukasz Chmura behandelt in zijn paper de invloed van harmonische op de betrouwbaarheid van kabels, eindsluitingen en transformatoren. Eén van zijn conclusies is dat geometrische veldsturing bij verhoogde veldsterkte niet tot temperatuurstijging leidt, en daarom beter geschikt is voor netten welke vervuild zijn met harmonische.

Lovink Enertech past al jaren geometrische veldsturing toe in de LoviSil® kabelmoffen. Daarnaast wordt de elektrische isolatie gerealiseerd door vloeibare siliconen. Deze vloeibare isolatie vult alle ruimtes, waardoor de kans op deelontladingen sterk gereduceerd wordt.

Wilt u meer lezen over dit onderwerp, lees dan de paper of neem contact op met één van onze specialisten.