In gesprek met Sjoerd Keijzer

Opleidingsconsulent GOA Leidingtechniek

Sjoerd Keijzer is meer dan 15 jaar actief in opleidingen voor monteurs, elke dag met veel plezier. Hij werkt bij GOA leidingtechniek als Opleidingsconsulent, of zoals op zijn werkjas staat als Leermeester. Sjoerd is bekend bij de energiebedrijven en heeft vele leerling-monteurs de passie voor het installatievak bijgebracht.

“Waar scholing stopt begint chaos”

Toen Sjoerd ruim 35 jaar geleden zelf startte in de kabelmontage vond hij het altijd het leukst om met een leerling op pad te gaan: “Zo’n onervaren jongen kennis bijbrengen en voorbereiden op het vak vond ik toen al erg leuk.” De stap naar het professionele opleiden volgde in 2003 toen Sjoerd werd gevraagd om bij de BAM een opleidingsschool op te zetten. Hier heeft hij met veel verschillende kabels en garnituren gewerkt. Één ding hebben alle producten gemeen, praktijk-training is essentieel: “Hoe schitterend een product ook is, neem bijvoorbeeld de trend van ‘all-in-one’ garnituren, je doet geen praktijkkennis op via toolbox bijeenkomsten of een e-learning cursus. Zonder goede scholing ontstaat er chaos in het veld”, aldus Sjoerd.

Investeren in bewustzijn

Volgens Sjoerd ligt het probleem bij de onderliggende kennis: wat gebeurt er in een mof, waarom is het belangrijk om de kabel op een bepaalde manier aan te pellen, wat zijn de risico’s als je geen bruisproef doet. “Het gaat niet alleen om basiskennis en sommen kunnen maken, het gaat om bewustzijn waar je mee bezig bent en hiervoor is steeds minder aandacht”, signaleert Sjoerd.
Veel opleidingen zijn teruggegaan van twee jaar naar een jaar en steeds vaker wordt gebruik gemaakt van ‘learning on the job’. Wel ziet Sjoerd dat er steeds meer aandacht is voor regelgeving en veiligheid, een goede zaak vindt hij.

Ideale kabelmof

De meest ideale kabelgarnituur is een product waar zo min mogelijk montagehandelingen voor nodig zijn. Wikkeltechnieken staan bekend om de benodigde nauwkeurigheid van het meten en het wikkelen, daarbij steekt de LoviSil® mof gunstig af. “De verbeteringen die onlangs zijn doorgevoerd bij de LoviSil® mof hebben de montagevriendelijkheid sterk verbeterd. Goed dat hierbij mensen uit de praktijk zijn betrokken. Voor overgangsverbindingen is de LoviSil® een wereldmof”, aldus Sjoerd. De ontwikkelingen in ‘plug en play’ en ‘all-in one’ juicht Sjoerd toe maar hij waarschuwt voor de denkfout dat door de eenvoud van de mof de monteur geen/weinig training nodig heeft.

Toekomst

De druk op prijzen en scholing bij sommige bedrijven doen het netwerk geen goed. Gelukkig ziet Sjoerd ook positieve bewegingen zoals goede train-de-trainer opleidingen bij leveranciers en de terugkomst van bedrijfsscholen bij netbeheerders. Er is niets mooier dan mensen te laten groeien door goede training: “Ik heb assistent monteurs getraind die nu werkvoorbereider zijn of die hun eigen bedrijf gestart zijn en nu 20 man in dienst hebben, dat maakt me trots.”