LoviSil® verbindingsmoffen in groot mijnbouwproject Zuid Afrika

In het oosten van Zuid Afrika vindt een uitbreiding plaats van één van de grootste mijnen, Zulti South Mineral Sands. Het gebied ligt langs de kust en de bodemomstandigheden vragen om robuuste maar vooral vochtbestendige kabelmoffen.

De mijn startte 40 jaar geleden ten Noorden van Richards Bay met een 2 kilometer brede kuststrook over een lengte van 17 km. Er worden mineralen gewonnen vanuit het erts ilmeniet, met name rutiel en zirkonium. Ilmeniet is een ijzer-titanium-oxide en wordt voor 95% ingezet als titaniumdioxide bijvoorbeeld als legering in horlogekasten en laptopbehuizingen vanwege de kleine massadichtheid. Zirkoniumoxide wordt hoofdzakelijk gebruikt als keramisch materiaal in de tandheeltechniek of voor het vervaardigen van keramische messen. Het mineraal rutiel wordt gebruikt in laselektrodes.

Het gebied breidt zich nu uit naar zuidelijke richting zodat nieuwe gebieden aangeboord kunnen worden en de inkomsten voor de lange termijn zeker gesteld zijn.

LoviSil® geen onbekende in Zuid Afrika
Vanzelfsprekend zocht opdrachtgever RBM van de Rio Tinto groep naar betrouwbare partners voor de uitbreiding van de infrastructuur. Op 3 velden worden 33 kV tracés aangelegd over een behoorlijke lengte. RBM heeft voor de LoviSil® techniek gekozen. Fred Peters van KBK, distributeur van Lovink in Zuid Afrika licht toe: ”Een grote contractor in Zuid Afrika heeft ons aangedragen n.a.v. zijn langjarige ervaringen met LoviSil® o.a. in industrieprojecten. Een betere promotie van je product is er niet. Uiteraard waren er meer geïnteresseerde partijen maar de kabelmoffen van Lovink boden de meest passende oplossing”.

Maatwerk 3-aderige toepassing
Mijnbouw vereist net als andere industrieparken zware netten en is vaak uitgerust met 33 kV netwerken. Om de 3-aderige 300mm2 33 kV kabel in één behuizing te verbinden heeft Lovink de LoviSil® mof uitgebreid met een verlengstuk waardoor er voldoende ruimte is voor deze kabel. Dit maakt de mof ook geschikt voor andere zware toepassingen zoals in de duurzame energie waar ook steeds meer 33kV kabels worden toegepast.

Interesting facts

  • LoviSil® zeer geschikt voor bodemomstandigheden mijnbouw
  • LoviSil® geschikt om 3-aderige 300mm2 33 kV-kabel in één behuizing te verbinden