Defecte laagspanningskabel is een probleem wat steeds vaker voorkomt. Dit leidt vaak tot bewerkelijke en dure oplossingen. Lovink Enertech heeft een oplossing voor gestoorde 1 kV-aftakverbindingen waarbij geen vervangende kabel nodig is, het lasgat beperkt blijft én een extra kabelmof bespaart.  

De meest voorkomende schade aan kabels wordt veroorzaakt door graafwerkzaamheden. In Nederland zijn in 2018 meer dan 6.000 schades gemeld waarvan 90% in laagspanningskabel [bron: Netbeheer Nederland]. Het gevolg: mensen in de kou, zonder televisie, zonder internet, enzovoort. Het is dan belangrijk de schade zo snel mogelijk te herstellen.

Voorbeeld defecte aftakverbinding
In de huidige situatie wordt nadat de storing is onderzocht en de schade is gedetecteerd, een flink stuk kabel uit het tracé geknipt. Vervolgens wordt nieuwe kabel gelegd en door 3 kabelmoffen met het bestaande net verbonden. Deze herstelmontage vraagt om een groot lasgat, een flink stuk extra kabel en uiteraard 3 nieuwe kabelmoffen.

Duurzame oplossing
Wanneer de storing alleen de aftakmof betreft en de aders nog intact zijn dan is een veel voordeligere en duurzame oplossing mogelijk. Hierbij wordt de aftakmof uit het tracé geknipt en  daarna de aders opnieuw met elkaar verbonden. Vervolgens wordt de verbinding voorzien van een Lovink KB buitenschaal gevuld met Protolin® hars. De uitstekende mechanische eigenschappen en goede hechting van de hars met de ABS schaaldelen zorgen voor een gegarandeerde afdichting en optimale bescherming van de verbinding.

Voor deze toepassing wordt één grotere KB kabelmof over de bestaande verbinding gemonteerd en worden nieuwe moffen en extra kabellengte bespaard. Daarnaast is hiervoor een veel kleiner lasgat nodig waardoor de graafwerkzaamheden tot een minimum worden beperkt. Zeker voor een storing waarbij veel huishoudens zijn betrokken is deze tijdsbesparing cruciaal.

Kortom, minder kosten, snellere montage en tevreden klanten. Meer weten over deze toepassing? Neem contact op met één van onze specialisten.