In gesprek met Frank Looman

Product Development Engineer Lovink Enertech

Frank Looman is sinds 2014 werkzaam op de afdeling Engineering & Development bij Lovink Enertech. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de verbeterde LoviSil® moffen, de M-serie. Een uitdagend traject waarbij veel disciplines betrokken waren.

Frank heeft HTS Werktuigbouw gestudeerd en is zijn carrière gestart bij een bedrijf dat systeemcomponenten voor röntgenapparatuur ontwikkelt. Hier deed hij zijn eerste ervaring in hoogspanningsproducten op. In de daaropvolgende stap was Frank vooral bezig met grote projecten betreffende optimalisatie van bestaande producten. In zijn laatste baan als Sales Engineer heeft hij ook klantervaring opgedaan. Al deze ervaringen komen hem nu goed van pas bij Lovink Enertech.

Samenwerking

Frank is zeer te spreken over de aanpak van Lovink Enertech: “We behandelen hier projecten van begin tot het eind. Elk project start met het inventariseren van markt/klantinformatie, een haalbaarheidsstudie t.b.v. de businesscase en de vaststelling van de technische specificaties. Hierbij hebben we veel overleg met andere afdelingen om bij het ontwerp direct rekening te houden met aspecten als productie, verpakking, logistiek en natuurlijk de specifieke wensen van klanten. Deze samenwerking is waardevol voor het project maar ook voor mij persoonlijk voegt dit extra’s toe aan mijn werk. Ik merk dat ik graag luister naar bruikbare input, om vervolgens deze informatie effectief toe te passen in de projecten.”

Project verbetering LoviSil® kabelmoffen

Als projectmanager van de verbeterde LoviSil® M-moffen heeft Frank alle aspecten behandeld. Het verbetertraject startte met het definiëren waarop de mof mogelijk nog verbeterd kon worden. Immers, technisch – elektrisch en mechanisch – wordt de mof als uitstekend gewaardeerd door onze klanten. Frank licht toe: “Na alles geanalyseerd te hebben was de conclusie ‘we gaan inzetten op het verbeteren van het montagegemak’ maar daarmee ontstond direct de vraag: wat is montagegemak? We hebben dat ingevuld met: het vereenvoudigen van de montageprocedure en het reduceren van de kans op montagefouten met als beoogd resultaat dat een monteur zich meer kan focussen op het voorbereiden van de kabels. Vervolgens hebben we het doel vertaald in SMART doelstellingen, onder andere door met 3 klanten een nulmeting uit te voeren. Hieruit werden de haalbare verbeterpunten gedefinieerd en kon het ontwikkelingstraject starten.”

Zowel binnen de afdeling als ook daarbuiten, o.a. met Marketing & Sales, Productie en Inkoop, is veel samengewerkt. Frank: “De planning was ambitieus en de uitdaging was om de doelstellingen te realiseren qua kwaliteit, tijd en financiële uitkomst. Als projectmanager ben je niet alleen daarvoor verantwoordelijk, maar voor de benodigde input ook afhankelijk van anderen, je moet een hoop dingen gedaan krijgen. Gelukkig kon ik rekenen op goede begeleiding van mijn manager, hiervan heb ik een hoop geleerd.”

Niet voor niets is Frank trots op het eindresultaat: “Ik merkte onlangs dat ik de ‘oude’ mof nu echt oud ben gaan vinden in vergelijk met het nieuwe ontwerp; bij het zien van een oude montagefilm vielen me de verschillen met de nieuwe M-serie mof direct op. Ik vind dat we echt een stap gezet hebben.”

Verwachtingen

Frank verwacht veel van zijn toekomst bij Lovink Enertech en ziet het bedrijf als voorloper in de markt: “We zijn tot veel dingen in staat. Er staat nog veel te gebeuren in de energiesector, wat zal gaan leiden tot mooie projecten. Als ik hieraan kan bijdragen in deze prettige werkomgeving, ben ik voorlopig nog niet uitgeleerd”, aldus Frank.