Siliconen is één van de meest toegepaste polymeren in de wereld. Het is onder meer bekend als smeerolie, bakvormen en implantaat bij borstoperaties. In kabelgarnituren worden vloeibare siliconen ingezet om de elektrische verbinding te isoleren. Wat zijn hier de voordelen van?  Hieronder hebben we de belangrijkste eigenschappen voor u op een rij gezet.

 1. Natte’ isolatie
  De vloeibare siliconen hebben dezelfde isolerende functie als het kabelvet van een GPLK kabel. Dit zorgt ervoor dat het papier in de kabel niet uitdroogt en minimaliseert daarmee de kans op deelontlading
 2. Lage oppervlaktespanning
  De oppervlaktespanning van siliconen is lager dan bijv. van olie of water. De vloeibare siliconenmassa verspreidt zich hierdoor makkelijker. In een kabelmof worden alle holtes gevuld is de elektrische verbinding perfect geïsoleerd.
 3. Uitharding bij contact met vocht
  Vloeibare siliconen zijn waterafstotend. Mocht er onverhoopt vocht binnendringen dan harden de siliconen uit en vormt zich een zacht en perfect isolerend rubber. Zodoende ontstaat een afdichting die verdere vochtindringing voorkomt.
 4. Intrinsieke veldsturende eigenschappen
  De diëlektrische constante van vloeibare siliconen is vrijwel gelijk aan de isolatie XLPE kabels. Dit resulteert in intrinsieke veldsturende eigenschappen waardoor een homogeen blijvend elektrisch veld ontstaat.
 5. Hoge doorslagspanning
  De vloeibare siliconen hebben een doorslagspanning van 21 kV/mm.
 6. Vertraagt veroudering
  Vloeibare siliconen zijn minder stressgevoelig en reageren daardoor beter op harmonische effecten in de kabel. Hierdoor treedt minder snel veroudering op en gaan de componenten langer mee.
 7. Geen koolstofvorming
  Na deelontlading ontstaat siliciumdioxide. Dit materiaal is niet geleidend en zelfdovend waardoor brandgevaar wordt voorkomen.
 8. Duurzaam
  Vloeibare siliconen hebben een zeer lange levensduur.

Vloeibare siliconen worden al meer dan 30 jaar toegepast in de LoviSil® kabelmoffen van Lovink Enertech. Niet voor niets zijn deze moffen beschermd tegen alle bodeminvloeden en bovendien getest op 2 bar waterdruk. Meer weten over de LoviSil® technologie? Kijk hier.