Lovink Enertech produceert sinds de jaren 70 gietharsen voor laag- en middenspanningstoepassingen. Deze polyurethaanharsen verzorgen de mechanische isolatie en beschermen de elektrische verbinding tegen invloeden van buitenaf. Welke functie hebben de harsen en waarom zijn zij nog altijd zo succesvol.

Nederland – waterland

Eén van de belangrijkste ondergrondse invloeden is de aanwezigheid van vocht. Polyurethaanharsen staan bekend om hun hydrolyse bestendigheid, zij zijn uitermate bestand tegen langdurige inwerking van (grond) water. De hars hecht bovendien zeer goed op andere synthetische materialen, lood- en metaalmantels waardoor de afdichting optimaal is.

Tijdens het gieten is de viscositeit laag. Viscositeit staat voor de mate van dikheid van de hars. Wanneer deze laag is ‘vloeit’ de hars moeiteloos om alle contouren en in alle holtes binnen de mof. Daarnaast kent de hars een beperkte krimp na uitharding en zijn alle onderdelen blijvend beschermd.  Al deze eigenschappen garanderen een lange termijn vochtafscherming

Pantser tegen graafschade

De goede mechanische eigenschappen zoals treksterkte, hardheid en slagsterkte zorgen voor een solide bescherming. De uitgeharde hars vormt samen met de buitenmof een stevig pantser om de verbinding. Vaak komt een kabelmof met polyurethaanhars nagenoeg ongeschonden uit de grond na contact met een graafmachine.

Geen risico bij verwerking

De meeste harsen worden geleverd in een tweedelige folieverpakking waarin de hars en harder op een veilige wijze gemengd worden. De monteur komt tijdens de verwerking nooit rechtstreeks in contact met de chemische componenten.  Tot slot is uitgeharde polyurethaanhars geen chemisch afval meer en kunnen de resten gewoon bij het bedrijfsafval verwerkt worden.

Wat betekent dit voor het energienetwerk? Kabelmoffen die mechanisch beschermd zijn door polyurethaanhars falen minder vaak en zijn beter beschermd tegen graafschade. Kortom, een solide netwerk vraagt om solide toepassingen.

Nieuwsgierig wat polyurethaanhars voor uw toepassingen kan betekenen? Neem contact met ons op of laat een reactie achter onderaan dit bericht.