In gesprek met dr. Lukasz Chmura – Product Development Engineer bij Lovink Enertech

Lovink Enertech: een high-tech company

Ruim anderhalf jaar geleden trad Lukasz Chmura in dienst bij Lovink als Product Development Engineer. Na zijn promotie in Delft was het voor de Poolse Lukasz duidelijk, het Nederlandse energielandschap zit vol met uitdagingen. Een paar jaar later maakte hij de overstap naar Lovink, een Nederlands bedrijf waar alles samenkomt; productontwikkeling, onderzoek, testen en eigen productie.

In 2009 is Lukasz als promovendus gestart aan de TU Delft, waar hij zijn promotie onderzoek doorlopen heeft op het gebied van storingsstatistieken binnen het elektrische systeem. Zijn eerste kennismaking met Lovink was tijdens het klantseminar in 2014 waar hij een presentatie verzorgde n.a.v. zijn onderzoek bij Alliander “Statistical analysis of failures occuring in the population of 10 kV nekaldiet joints.”

Win-win situatie techniek & design
Nu maakt hij deel uit van het E&D team en houdt hij zich bezig met de uitbreiding van de huidige productfolio van Lovink. Dit is enerzijds gebaseerd op de behoeften van de klant maar daarnaast volgt hij ook nauwkeurig de ontwikkelingen in de markt. Lukasz licht toe: “ik ben altijd op zoek naar optimalisatie en verbeteringen die bijdragen aan de performance van een product.”

Zo heeft hij recent een afstandshouder voor een nieuw te introduceren verbindingsmof ontwikkeld. “Door het nieuwe ontwerp is de robuustheid van de mof verbeterd en met de verkregen kennis kunnen we in de toekomst verder kijken naar optimalisering van eindproducten.” Een win-win situatie op techniek en design! Dit soort prestatieverbeteringen hoopt Lukasz in de toekomst meer te ontwikkelen voor de producten van Lovink.

Lovink is een team
Lovink biedt Lukasz alles waar hij naar op zoek is: “Alles op het gebied van HV engineering kan ik hier doen; het onderzoeken, calculeren, bouwen, testen en schrijven van artikelen.” Momenteel werkt Lukasz samen met zijn collega’s aan het updaten van de testfaciliteiten waaronder het buitentestveld. Lukasz licht toe: “In laboratoria worden de omstandigheden altijd gesimuleerd,  kabelmoffen ondergronds testen geeft belangrijke aanvullende ‘live’ inzichten.”

Lukasz vindt het prettig dat de lijnen kort zijn en een goed idee snel en efficiënt uitgevoerd kan worden. Daarnaast is er grote bereidheid onder de collega’s om elkaar te helpen: “van directie tot de mensen op de vloer, iedereen is coöperatief en gaat voor het bedrijfsbelang.”

Lovink op de kaart zetten
Lukasz heeft de ambitie de Lovink producten ‘toekomst-proof’ te maken en heeft genoeg ideeën, bijvoorbeeld op het gebied van het monitoren van moffen. En de naam Lovink promoten: “Ik vind het uitdagend om interessante projecten managen in samenwerking met collega’s – hierin wil ik mij nog verder ontwikkelen. Verder vind ik het ook belangrijk om regelmatig presentaties te geven.  Hiermee zet Lovink zich op de kaart als high-tech company.”