Lovink Enertech levert kabelmoffen voor het grootste windpark van Europa

In het noorden van Zweden wordt sinds 2006 gebouwd aan het onshore windmolenproject Markbygden. Lovink heeft onlangs haar LoviSil® aftakmoffen gepresenteerd als oplossing voor de problemen die zich voordeden als gevolg van de extreem lage temperaturen.

De verantwoordelijke aannemer was op zoek naar een robuuste techniek die bestand is tegen de extreem koude grondtemperaturen. De montageproblemen die zich bij extreme kou kunnen voordoen veroorzaken mogelijk storingen bij het onder spanning zetten van de kabels.

Vloeibare technologie
De LoviSil® vloeibare siliconen techniek kent geen montageproblemen onder extreem koude omstandigheden. De siliconen blijven vloeibaar en isoleren daardoor perfect alle onderdelen in de mof. De kans op deelontladingen door luchtinsluiting is hierdoor minimaal. De elektrische en mechanische eigenschappen maakt dat de LoviSil® mof onder alle weersomstandigheden een betrouwbare verbinding is en optimaal presteert.

Met een aftakmof kan een kunststof kabel rechtstreeks op een GPLK- of XLPE kabel worden afgetakt. Bovendien maakt de speciaal ontwikkelde verbinder het mogelijk om de (kleine) kabels vanuit windmolens te verbinden met de (grotere) kabels van het bestaande net. Het uitsparen van extra tracé’s bespaart niet alleen kabellengte maar ook extra graafwerkzaamheden en de montagetijd is een stuk korter.

Training on-site
Na een uitgebreide theoretische en praktische training zijn zes LoviSil® aftakmoffen geïnstalleerd voor de verbinding van 800 mm2 op 952 kunststof kabel. Een dik pak sneeuw en een temperatuur van -14 °C zorgde voor een uitdagende montage: “Met behulp van heaters is de tent verwarmd en kon het lasgat gegraven worden. Gelukkig waren de monteurs zeer ervaren en gewend aan deze montage-omstandigheden” aldus accountmanager John Lerant.

De montage is zonder problemen verlopen en de kabels zijn succesvol onder spanning gezet. Zowel de aannemer als de eindklant kijken tevreden terug op de training en de montage.

Interesting facts

  • Vloeibare LoviSil® technologie offers biedt een perfecte isolatie in extreem koude omstandigheden
  • LoviSil® aftakmof is kostenbesparende oplossing voor windparken