LoviSil® in windpark Noord Duitsland

Voor de aansluiting van windturbines op één van de grootste windparken in Noord Duitsland zijn onlangs LoviSil® 20 kV moffen ingezet. Men was op zoek naar een sterke verbindingsmof die geschikt is voor duurzame energie én die goed scoort op waterdichtheid.

Het aannemersbedrijf dat verantwoordelijk was voor de aansluiting van windpark ‘Elbdeich’ had reeds ervaring met de LoviSil® moffen in duurzame-energie parken. De keus voor de vloeibare siliconen techniek van Lovink was dan ook snel gemaakt.

Hoog waterpeil bij vloed
Het project bestond uit de aansluiting van 20 windturbines gesitueerd aan de meerzijde van een grote dam. Als gevolg hiervan kunnen de kabelmoffen bij vloed onder water komen te staan.
De LoviSil® kabelmoffen scoren bijzonder goed op waterdichtheid. De driedubbele barrière voorkomt indringing van vocht  bij het elektrisch veld.

De isolatie wordt verzorgd door de ABS buitenmof, het afdichtend wikkelband en Protolin®, een 2­-componenten polyurethaanhars. Deze zorgt voor de lange termijn vochtafscherming. Een siliconen afdichting tussen buiten- en binnenmof zorgt voor de volgende bescherming tegen vocht. Tenslotte zorgen ook de vloeibare siliconen, LoviSil®  voor de afdichting naar het elektrisch veld.  Daardoor  zijn de LoviSil® kabelmoffen bestand tegen een 2 bar testdruk. Kortom, de kabelmoffen zijn uitermate geschikt voor toepassing in vochtige bodems.

Geschikt toekomstige netten
De Lovisil® technologie heeft als ‘vloeibare techniek’ nog meer voordelen als het gaat om toekomstige netten met invoeding van duurzame energie. De gepatenteerde, vloeibare LoviSil®-isolatie met minimale doorslagvastheid  (E = 21kV / mm) garandeert een perfecte en langdurige isolatie van de kabelverbinding, vooral in moderne distributienetwerken waar meerdere stressfactoren aanwezig zijn. Daarnaast is LoviSil® bestand tegen hoge temperaturen en heeft het inherente vermogen om deelontladingen (bijvoorbeeld corona) te onderdrukken.

Succesvolle montage
De LoviSil® kabelmoffen werden ingezet voor de verbinding van 300mm² op 500mm2 XLPE kabel. De training werd verzorgd door onze Duitse Partner ICP. De eindklant was zeer te spreken over de techniek als ook de begeleiding van Lovink en ICP.

Interesting facts

  • De driedubbele barrière van LoviSil® voorkomt vochtindringing bij het elektrisch veld.
  • LoviSil® technologie scoort bijzonder goed in toekomstige netten